zaterdag 26 november 2011

Ik ben er weer

Ik meld me weer onder de actieveren; misschien dat jullie ergens een heel klein beetje mij misten van de week. Wel, dat kan wel kloppen, want ook mij had de griep weten te vinden. Of was het toch weer migraine? Enfin, ik was dus even uitgeschakeld. Ik heb wel geprobeerd weer alles te lezen wat er in die tussentijd gebeurd was, maar vergeef me als ik iets heb overgeslagen.
Gelukkig ben ik nu weer op de been.

Vandaag zijn we naar mijn "schoonzus" geweest (zij heeft een prachtig blog en gouden handen, kijk maar eens op http://lotjesdollshouse.blogspot.com/). Ze was onlangs jarig en daar zij van de poppenhuizen is, had ik voor haar 2 kerstkransen op poppenhuisformaat gemaakt. Ze staan geheel in de schaduw van haar werk, maar het is met liefde gemaakt. Ik werd op het idee gebracht door http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/brei/
Eerst maakte ik deze:

Ik was niet tevreden en maakte deze:

Uiteindelijk heb ik ze maar allebei gegeven en ze was er blij mee :-)


Fijne zaterdagavond en zondag allemaal!

vrijdag 18 november 2011

kleine tutorial

Ik zal me er eens aan wagen, hopelijk heeft iemand er iets aan.

Ik zocht op internet naar het stijven van haakwerk, maar vond niet zo veel geweldigs. Suikerwater, maar ja, welke verhoudingen en gaat dat niet heel erg kleven? En hoe blijft dat als mijn kerstkaarten nat worden tijdens het bezorgen? Kant en klare stijfsel, maar is niet echt stijf en niet overal verkrijgbaar... Ik besloot het eens te proberen met verdunde houtlijm en ik ben tevreden met het resultaat: niet helemaal keihard, maar wel heel goed in model en structuur en glittertje blijven goed zichtbaar (houtlijm droogt kleurloos op).
Hier de werkwijze:
Je hebt nodig: -een stuk golfkarton (liefst beetje dik, gewoon van een doos uit de supermarkt)
                      -folie
                      -een bakje
                      -houtlijm
                      -water
                      -garde of iets anders om te roeren, een stokje bv
                      -kopspelden (let op dat je niet die goedkopen gebruikt, die gaan nl roesten)
Ik heb sneeuwsterren gehaakt, dus heb ik eerst een aantal "sterren" op het karton getekend om ze mooi gelijk te krijgen: een rechte lijn, met 2 lijnen door het midden op 60º en 120º (zie ook eerste foto). Het karton bekleden met de folie om te voorkomen dat je werk vast blijft plakken aan het karton.

Doe de houtlijm in het bakje en doe er wat water bij, ik heb een verhouding van ongeveer 1:4, maar dat komt er niet zo nauw op aan. Hoe dikker het mengsel, hoe harder het werk wordt. Goed mengen.

Je haakwerk door het mengsel halen en een beetje laten uitlekken. Op het folie leggen en vastspelden. De punten van de sneeuwster heb ik eerst op de lijnen vastgezet, vervolgens de kleine punten er tussen. Je kunt nu glitter op je werk strooien als je dat wilt (mijn garen heeft al glitters).
Daarna mag het drogen op de verwarming.

Als ik de kerstkaarten klaar heb, zal ik ze wel laten zien.


Oja, ik heb vorig weekend een sneeuwpopje gehaakt, een beetje gebruik gemaakt van het basispatroon van een gelukspoppetje uit het boekje van Annemarie Arts. Oké, hij heeft een beetje een grote neus, maar dat heeft zijn maker ook ;-)

dinsdag 8 november 2011

Sjaal en handschoenen

Mijn sjaal is al een tijdje klaar, die was binnen een week gehaakt. Met de handschoenen ben ik wat langer bezig geweest, omdat ik ze zonder patroon haakte en na elke toer (dus ook na elke toer per vinger) moest passen, maar zie hier het resultaat:

Geinig effect geeft die gemêleerde garen. Het is van de Wibra, genaamd Bianca en voor de hele set heb ik iets minder dan 4 bollen gebruikt.
En om mijn jas nog even te showen:
Goed gezien: ik hou van paars ;-)
En die haren van mij zijn niet grijs hoor, maar zilver (volgens mijn lieve zoon) hahaha!