maandag 26 januari 2015

Over een gebakje dat geen gebakje is en pannenlappen waar geen afscheid van genomen kon worden

Onlangs was mijn schoonzus jarig. Haar hobby is taarten en bonbons maken, dus toog ik naar de heel mooie taartendecoreerwinkel hier in Hoorn, overtuigd dat ik daar wel een leuk cadeautje kon vinden. Nou, cadeautjes genoeg te koop, maar kiezen was wel heel erg moeilijk met zo'n assortiment, bovendien wist ik niet wat ze leuk vindt en wat ze al heeft. Dat werd dus maar een cadeaubon, maar dan wel in een gebakje verstopt.
Nu ben ik beter in haken dan in taarten decoreren en dus nam ik een snoepblikje, die ik omtoverde tot een look-a-like gebakje.


Ze vond het een mooi cadeautje, missie geslaagd :-)

Toen ik laatst bij een cliënt van mij de pannenlappen onder ogen kreeg, opperde ik voorzichtig dat ze niet meer veilig bruikbaar waren, daar ze versleten en gekrompen waren. Weggooien was niet een optie, want zijn vrouw had ze gehaakt. Ik heb hetzelfde modelletje gemaakt om te gebruiken (wel een ander kleurtje), zodat de anderen veilig in de kast kunnen blijven.


Ik heb ze gehaakt met een dubbele draad ongebleekte katoen, tezamen met een dunne lichtblauwe draad katoen met naald 4,5 en volgens dit patroon dat ik via Pinterest had gevonden.


En nu.... nu weet ik even niet wat ik nu wil haken. Heb leuke patronen genoeg, genoeg garen op voorraad en toch weet ik het even niet, maar dat komt vast wel goed ;-)

dinsdag 20 januari 2015

Zoals bedoeld

Kunnen jullie je nog herinneren dat ik vorig jaar mei in Litouwen was en daar heel mooie garen had gekocht? Het vestje dat ik maakte van het groene garen konden jullie hier al zien, maar voor de andere bollen had ik wel een bestemming, maar niet een goed patroon. Het moest een sjaal worden voor bij mijn zwarte jas, maar geen driehoek en zeker geen rechte. Ik vond het juiste patroon op Ravelry, de Skylark scarf.
Wat vind ik hem mooi geworden! Zulke mooie kleuren en zo lekker zacht!
Zie hier het resultaat:


En zo kan je hem bijvoorbeeld dragen:


Mooi hè? :-)
Vrijdag was de sjaal al klaar, het weekend heb ik hem opgespannen (dat moet echt met deze sjaal en nóg draait hij een klein beetje bij de punt) en vandaag was er eindelijk een fijn zonnetje om te fotograferen.

Ik heb hem gehaakt van bijna 2 bollen Lanoso Bonito Ethnic (49% wol, 51% acryl) en haaknaald 4,5.
Nu moet ik nog maar eens heel goed nadenken wat ik van die laatste bol ga maken ;-)

Ik ben er zo blij mee, hij is precies geworden zoals ik bedoeld had.

maandag 12 januari 2015

Klompendans en wat kaartjes

Een tijdje terug zag ik bij de Breimeisjes gehaakte miniklompjes, hartstikke leuk!
Ik heb Akkelien gevraagd waar het patroon vandaan kwam en kreeg als antwoord dat het in een reclameboekje stond en oorspronkelijk uit het boekje "ik hou van Holland en haken" van Christel Krukkert. Akkelien was zo lief om vlak voor kerst het patroontje uit het reclameboekje naar me op te sturen per post, zodat ik het ook kon haken. Dank je wel Akkelien, het heeft me aardig zoet gehouden ;-)

De eerste klomp is nooit afgemaakt, want de punt zat scheef en daar ik erg goed ben in draadjes wegwerken (kennelijk), was het niet meer uit te halen, want ik kon het draadje niet meer terug vinden, haha!

De tweede klomp ging precies zoals bedoeld in het patroon, maar niet zoals ik het zelf bedoeld had: de punt en de bobbel zijn me nét te hoog.

Maar de derde poging is met wat aanpassing van mijzelf helemaal goed.


Nu is het wel een beetje jammer om klompje 2. zomaar weg te gooien, daar maakte ik nog wat van:


Deze komt in Remco's vitrinekastje.

En klompje 3.? Die is helemaal goed gekeurd en mag in mijn letterbak!



Naast haken vind ik kaartjes maken ook een leuke bezigheid, maar omdat ik het resultaat vaak niet mooi genoeg vind voor mijn blog (en ik denk dat jullie voornamelijk voor het haakwerk hier komen kijken), zien jullie daar niet zo veel van. Nu heb ik afgelopen maanden er een paar gemaakt die ik wel redelijk blogwaardig vind.
Voor mijn moeder die in september 75 werd:


Helaas kan ik de kaart voor mijn vader's 75ste verjaardag in oktober niet laten zien, want ik was weer eens vergeten een foto te maken en de Italiaanse post maakt nogal eens wat kwijt, helaas is deze kaart nooit aangekomen en hij was nog wel best grappig :-(

Voor een 21-jarige die graag taart maakt (en dat ook geweldig goed kan):


De laatste was ook voor een verjaardag, ik hoef er vast niet bij te vermelden van wie ;-)



dinsdag 6 januari 2015

Een beroemde kat en een bekende hond

Vorige week kwam ik op mijn slaapkamer en ik schrok me een hoedje: lag daar zomaar een kat op mijn bed te luieren! Nou ben ik ontzettend allergisch voor katten, dus daar werd ik echt niet blij van.
Kijk nou wat een brutaliteit:


Ik probeerde het beest weg te jagen, maar in plaats van het hazenpad te kiezen nam deze "meneer" een geamuseerde pose aan.


Het is natuurlijk wel een beetje een gek gezicht als een kat zo gaat liggen, dus schoot ik in de lach. Dat had ik uiteraard niet moeten doen, niet erg pedagogisch verantwoord, want nu was het hek pas echt van de dam. Met een atletische zwaai kwam hij op een plankje terecht.


Dat had hij kennelijk vaker gedaan, wat een souplesse.
Hij maakte de indruk dat het poseren hem in de genen zit, alsof zijn hele familie al jaren niets anders doet dan voor de camera staan. Ik vond hem trouwens behoorlijk lijken op amigurumi die ik jaren terug al maakte, deze en deze (de laatste is kort na zijn geboorte verhuisd, geen idee hoe het met hem gaat) en, hoe is het mogelijk, ook deze kat heet Amineko (ami is de afkorting van amigurumi, Japans voor rond gehaakte of gebreide knuffel; neko is Japans voor kat). Hij kwam speciaal voor mijn zoon die gek is van Japan en in zijn vrije tijd Japans studeert. Dus niet vanwege mijn fijne bed :p
Logisch dat mijn zoon vindt dat hij mag blijven.
We zullen er nog wat mee beleven, op de gekste momenten duikt hij op.


Kiekeboe!

Maar ik betrapte ook zijn gevoelige kant...


En dan is hij toch wel heel lief! :-D
Maar meestal niet voor lang.


Amineko, laat dat! Arme teckel!
Gelukkig voor de teckel zal die spoedig verhuizen.

Zowel de teckel als Amineko haakte ik met de restjes Caron Simply Soft, die over bleven na de gehaakte vlaggetjes voor de weversmarkt en voor in de winkel van Schouten Handwerken, zij hadden de wol beschikbaar gesteld voor ons haakcafé, zie het bericht hier. De teckel heb ik ook gemaakt voor in de handwerkwinkel, zodat klanten kunnen voelen hoe zacht dit garen is en er gehaakt uitziet, naar het overbekende patroon van Michelle Wilcox, in het Nederlands te vinden bij Stip & Haak.
Ik zal de teckel nog even laten zien zonder gekke kat op zijn rug:


Echt een restjes-teckel :-)
Ik ben benieuwd wat Wilbert Schouten van hem vindt.

Dat is een lang bericht geworden. Een goedmakertje voor de stilte afgelopen december :-D

donderdag 1 januari 2015

Kerstcadeautjes en kerstballen

Laat ik maar beginnen om jullie allemaal een fantastisch 2015 te wensen, vol kansen, mogelijkheden en omstandigheden die het leven waardevol maken, voor een ieder anders in te vullen.

Ik heb de laatste tijd erg weinig tot niet geblogd, zowel op mijn eigen blog als op die mooie, fijne blogs die in mijn leeslijst staat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik jullie vergeten ben of niets creatiefs gedaan heb, er was gewoon even weinig plek voor.

Maar nu wil ik graag twee door mij gehaakte kerstcadeautjes laten zien.
Deze sjaal maakte ik voor Remco. Hij is ca. 180 cm lang en iets van 25 cm breed. Iedere toer is in een andere kleur gehaakt, alles met vasten. Grappig genoeg is de ene kant van de sjaal heel anders dan de andere kant en daar heb ik gebruik van gemaakt bij het kiezen van de kleuren, waardoor de sjaal een lichte kant heeft en een donkerdere kant.
De sjaal wordt gedragen bij een zwarte jas, dan zijn wat kleurtjes wel leuk.

Voor mijn jongste zoon haakte ik een muts met losse baard. Dit laatste is meer bedoeld als grapje (al zal het wel lekker warm zijn ;-) ), daar hij zelf een baard en snor leuk vindt staan bij hem, maar ik hem liever zie zonder.
Hij wilde de baard niet showen voor mijn blog, dus moeten we het met deze foto doen, waarop ik hem zelf show ;-)

Ondanks dat het een grapje is en hij het niet zal dragen, staat het hem toch wel geinig (en deze is er sneller af dan scheren).

Enkele weken voor kerst ontdekte ik een leuk blog, de Haakbaak, waar een CAL (crochet allong) zou beginnen waarbij kerstballen gehaakt gingen worden. Ik heb er 4 van de 7 gehaakt volgens patroon van Marjolein, hier te vinden. De kerstklok had ik zelf al tussendoor gehaakt zonder patroon, voordat Marjolein met een patroon van een klokje kwam en het patroon van de lange kerstbal komt bij Lion Brand vandaan.


Op de foto's zie je ook mijn mini gehaakte kerststalfiguurtjes in bal, daarover kun je hier meer lezen, alweer uit 2012. Over de zelfgemaakte papieren ornamenten kun je hier een uitgebreid blogbericht lezen.
Nu gaat het dus om de gehaakte ballen :-) Deze ballen zijn niet zo groot en erg leuk om tussendoor te haken. Ik haakte ze van acryl met een metaaldraadje, Sparkle van de Zeeman. Dank je wel Marjolein voor de patronen, de overige patroontjes ga ik vast ook nog wel maken, maar dan voor de volgende kerst. Marjolein heeft nog meer leuke patronen op haar blog staan en o.a. boekreviews; neem er eens een kijkje, ik vind het erg de moeite waard!

Ik heb nog wel wat te laten zien, maar dat komt weer in een volgend blogbericht, anders wordt deze zo lang en moeten jullie weer zo lang wachten op een volgend bericht ;-)